Im większe zakwaszenie gleby (co objawia się niższym poziomem pH), tym większa zdolność gleby do absorpcji szkodliwych metali ciężkich. Ciekawostką jest, że działalność ludzka prowadzi do corocznego zmniejszania się obszaru ziemi uprawnej o około 1%, co stanowi niepokojący trend.
Przywrócenie tej ziemi do użyteczności jest procesem długotrwałym, ponieważ naturalnie wytworzenie zaledwie 1 cm warstwy gleby zajmuje od 100 do 500 lat – jak podaje zpe.gov.pl.
Kiranmai Uppuluri: “Gleba jest integralną częścią ekosystemu, dlatego tak samo ważne jest sprawdzanie jej jakości jak sprawdzanie jakości wody. Zdrowa, czysta gleba to zdrowe rośliny.”
Kiranmai Uppuluri, nasza badaczka i inżynier środowiska, posiada doświadczenie w opracowywaniu i analizie czujników pH, dzięki czemu przyczynia się do tworzenia bardziej przyjaznego dla środowiska świata. Jej ostatnie publikacje naukowe skupiają się na badaniach pH, na przykład w systemie czujników dla inteligentnego nawadniania w rolnictwie precyzyjnym.
Warto zauważyć, że wiele istniejących oraz planowanych inicjatyw politycznych w ramach Europejskiego Zielonego Ładu ma na celu ochronę gleb i gruntów przed zanieczyszczeniem. Takie strategie jak gospodarka o obiegu zamkniętym, Strategia “od pola do stołu”, czy nowa strategia dotycząca gleb, stanowią ramy polityki europejskiej, wspierając zarówno władze krajowe, jak i użytkowników gruntów w trosce o ochronę środowiska naturalnego.
Ostatnie publikacje naukowe Kiranmai Uppuluri poświęcone badaniu pH:
- A high-performance pH-sensitive electrode integrated with a multi-sensing probe for online water quality monitoring: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2023/tc/d3tc02646a/unauth
- Sensor system for precision agriculture smart watering can: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590123023004243
- Binary RuO2–CuO Electrodes Outperform RuO2 Electrodes in Measuring the pH in Food Samples: https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acsomega.3c00538