Dziś Dzień Bajgla! Ten wyjątkowy przysmak, z charakterystyczną dziurką pośrodku, ma długą tradycję, a jego historia łączy się z Krakowem. Dlatego wspominamy dziś nasz krakowski oddział Łukasiewicz – IMIF, gdzie innowacyjność spotyka się z poczuciem humoru.
“W piecach Łukasiewicz – IMiF można byłoby takie precle wypiekać, ale spokojnie – nie praktykujemy takich działań… Na naszych strukturach LTCC mogłyby się potem znaleźć ziarna maku pomiędzy ścieżkami przewodzącymi – a ich wpływu na działanie elektroniki jeszcze nie przebadaliśmy ” – żartobliwie podsumowuje Liderka Grupy Badawczej Technologia LTCC, dr inż. Beata Synkiewicz-Musialska
Za to projekt Transient Electronics for Sustainable ICT in DigitaL Agriculture TESLA w ramach CHIST-ERA obejmuje badania nad biodegradowalnymi podłożami przeznaczonymi dla zrównoważonej elektroniki ICT – i tutaj pojawia się inny wątek kulinarny. W naszych laboratoriach opracowaliśmy i zoptymalizowaliśmy podłoża na bazie biopolimerów, takich jak agar czy żelatyna , które okazały się odpowiednie do zastosowania w elektronice drukowanej oraz biodegradowalnych systemach czujnikowych i organicznej fotowoltaice (OPV). Ich wykorzystanie może przyczynić się w przyszłości do ograniczenia problemu e-odpadów.
Świętując Dzień Bajgla zazdrościmy krakowskiemu zespołowi. Oni mogą liczyć na Anię Filipowicz, która zna tajne miejsce, gdzie o 6:00 rano kupuje ciepłe precle i czasem przynosi je do pracy. Zdaniem znawców najsmaczniejsze są z masłem i solą!