Z okazji Dnia Herbaty chcemy Wam pokazać, jak kamera termowizyjna (inaczej kamera na podczerwień) wskazuje poziom ciepła. Jak widać na nagraniu, nasza filiżanka z herbatą robi się coraz gorętsza w miarę wlewania do niej gorącej wody. Oczywiście w Łukasiewicz – IMiF używamy tego urządzenia w zupełnie innych celach – zdecydowanie bardziej naukowych.

Nasi badacze uwielbiają tę kamerę za obrazowanie procesu sprzęgania promieniowania z zakresu średniej podczerwieni (emitowanego przez lasery kaskadowe produkowane w naszym Instytucie) z falowodami (produkcji Politechniki Warszawskiej). Wszystkie prace realizowane są w ramach projektu TECHMATSTRATEG III „MIRPIC” przez wyżej wspomniane podmioty oraz firmę VIGO.

Ale to nie koniec historii z herbatą na dziś. Jutro wypada 249. rocznica tzw. „bostońskiego picia herbatki”. Tak się składa, że nasi badacze – dr Michał Borysiewicz i inż. Aleksandra Wójcicka odwiedzili niedawno to piękne miasto, aby zaprezentować wyniki projektu OxyGaN podczas 2022 Materials Research Society Fall Meeting.

Celem wspomnianego projektu jest opracowanie innowacyjnych przezroczystych kontaktów omowych do diod laserowych na bazie azotku galu, co doskonale pokazała Aleksandra w swoim wystąpieniu. Dodatkowo Michał zaprezentował warstwy przezroczyste w UV podczas sesji plakatowej.

Wizyta w Bostonie była również świetną okazją do spotkania znajomych z dawnych lat – Michał odwiedził laboratorium na Wydziale Chemii MIT, gdzie kilka lat temu odbywał staż postdoktorski. Rozmawiał o rozpoczęciu współpracy MIT – IMiF w ramach MIT-Poland Lockheed Martin Global Seed Fund. Rozmowy były owocne, a wspólny wniosek projektowy został złożony kilka dni temu.