W zeszłym tygodniu obchodziliśmy Dzień Bajgla, Dzień Ostrych Potraw, a także Dzień Pizzy… zdecydowanie dużo jedzeniowych akcentów! A jakie kulinarne doznania można spotkać w kuchni tyrolskiej?
To pytanie na czasie, bowiem w tych dniach nasi badacze mieli okazję zasmakować nie tylko naukowych inspiracji podczas wizyty w Innsbrucku, ale także lokalnych specjałów, takich jak knedle, żurawina czy tradycyjny apfelstrudel.
W dniach 12–15 stycznia naukowcy z Grupy Badawczej Technologie i Systemy Światłowodowe i Kwantowe odwiedzili University of Innsbruck, Institute for Experimental Physics. Wyjazd odbył się w ramach projektu NAWA – wspólne projekty badawcze między Rzeczpospolitą Polską a Austrią (BPN/BAT/2023/1/00024/U/00001).
Tematem projektu są „Światłowody wielordzeniowe do wysokowydajnego generowania częstotliwościowo zwielokrotnionych pojedynczych fotonów z zespołu kropek kwantowych”
(Multicore fibers for high-efficiency generation of frequency-multiplexed single photons from a quantum dot ensemble)
Podczas spotkań i dyskusji naukowych nasi badacze dr hab. inż. Rafał Kasztelanic oraz dr Adam Filipkowski omówili szczegóły projektu nowego wielordzeniowego włókna światłowodowego. Analizowano różne koncepcje jednoczesnego pobudzenia wszystkich rdzeni, a także elementy konstrukcyjne układu pomiarowego i prawidłowego obrazowania sygnału ze światłowodu wielordzeniowego na macierzy kropek kwantowych i optymalnym zbieraniu sygnału wyjściowego.
Podczas pobytu w Tyrolu zwiedzili także laboratorium obrazowania medycznego w Medical University of Innsbruck, by porozmawiać na temat wykorzystania specjalnych światłowodów i obrazowodów w eksperymentach prowadzonych w tym laboratorium.
Projekt jest dowodem na to, jak międzynarodowa współpraca pozwala rozwijać nowatorskie technologie o potencjalnym zastosowaniu w optyce, medycynie i technologiach kwantowych.